Денес започнува 13-то Европско првенство во Хрватска, земја која е по вторпат домаќин на континенталните шампиони. Ова е 9-то првенство кое се игра со по 16 репрезентации, за разлика од првите 4 првенства, на кои се играше со по 12 репрезентации.

Попладнево со четири натпревари ќе започне 13-то Европското првенство!

Распоред на натпревари:

Група А (Сплит)
  • Шведска – Исланд (18:15 часот)
  • Хрватска – Србија (20:30 часот, ТВ Телма)
Група Б (Пореч)
  • Белорусија – Австрија (18:15 часот)
  • Франција – Норвешка (20:30 часот)